news-details

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Yaş: Kürt dilinin değerlerine dikkat çekmek istedik

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zeynep Yaş, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Gazi Caddesi’ndeki kaldırımlara Kürt edebiyatı şairlerine ait beyitlerin işlenmesine ilişkin gelen eleştiri ve talepler üzerine Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Kürt dilinin yaygınlaşması için alimlerin sözlerini plaketlere yazarak Kürt dilinin bu önemli değerlerine dikkat çekmek istediklerini kaydeden Yaş, “Kürt halkının binlerce yıldır bu dili konuştuğunu, bu alimlerin, bilginlerin, yazarların bize bu dilde bir bilgi ve bilgelik mirası bıraktığını genç kardeşlerimize, çocuklarımıza, sokaklarımızda, caddelerimizde yürüyen herkese hatırlatmaya karar verdik” dedi. 

“Alo Kurdî hizmetiyle, sokakları ve meydanları süsleyerek, marketlerde sebze ve meyvelerin ismini Kürtçe etiketlendirerek, alimlerimizin sözlerini plaketlere yazarak Kürt dilinin değerlerine dikkat çekmek istedik” diyen Yaş, “Alimlerimizin, bilim insanlarımızın kaldırımlara yazdıkları sözlerine bazı kimseler inanmadı. Halkımızın diline, eserlerine duyduğu saygıdan dolayı gurur ve onur duyuyoruz. Elbette ki bu insanlar Kürt dilinin değerini yükselttiler ve bizim tarafımızdan çok değerlidirler. Bu yüzden şehrimizi onların şiirleriyle süslemek istedik.” diye konuştu.

Dil bayramının amacının Kürtçe okuma ve yazma becerilerini geliştirmek olduğunu belirten Yaş, şunları söyledi:

“Bu nedenle Baba Tahir Uryan gibi Kürt düşünürleri, alimleri, bilim insanlarını, şairleri anmak istedik. Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Hacî Qadirê Koyî, Şêx Abdurehman Axtepî ve diğerleri, sözleri, bilgileri ve eserleriyle bize zengin bir dil bıraktıkları için hatırlanmaktadırlar. Kürt halkının binlerce yıldır bu dili konuştuğunu, bu alimlerin, bilginlerin, yazarların bize bu dilde bir bilgi ve bilgelik mirası bıraktığını genç kardeşlerimize, çocuklarımıza, sokaklarımızda, caddelerimizde yürüyen herkese hatırlatmaya karar verdik. Bu mirasın toplumsal kardeşlikte önemli bir yeri vardır. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı olarak toplumsal kardeşliği güçlendirmek için çaba göstereceğiz.”

Açıklamaya katılan Şeyh Şeyh Abdurrahman Aktepe’nin torunu Av. Mehmet Işık ise belediyenin yapmış olduğu çalışmanın Kürt dilinin yaşatılması için çok önemli ve değerli olduğunu söyledi. Işık, Büyükşehir Belediyesini takdir ederek, halkın hassasiyetlerini göz önünde bulundurduğu için teşekkür etti.  

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Dil Koruma ve Geliştirme Şube Müdürü Tahir Baykuşak da yaptıkları çalışmalarının kaldırımlarla sınırlı olmadığını ifade ederek, Kürt edebiyatçılarının söz ve beyitlerini sokaklara, sur çevrelerindeki yeşil alanlara ve parklara yazmaya devam edeceklerini söyledi.

  Hibya Haber Ajansı